Vandring i fjäll och frihet

Fjällvandring är förstås en klassisk aktivitet i fjällen på sommaren. Att njuta av friheten, den friska fjälluften och den vidsträckta utsikten är en upplevelse man sent kommer att glömma.

I Idre med omnejd finns det flera fina vandringsleder där man på de kortare lederna kan ta med sig barnen utan problem. För den som vill ha lite mer utmaning finns det längre, mer kuperade turer med toppbestigning. Det finns också flera guidade turer, alltså vandringsturer med ledare där man får upptäcka naturen och njuta av fjällvärlden tillsammans med andra. För den som vill sova kvar går det att ta med eget tält eller boka in sig på någon av stugorna, fjällhotellet eller vandrarhemmet.

De tre fjäll som ligger närmast orten Idre är Lillsnipen, Nipfjället och Städjan. Strax söder om Nipfjället ligger den 4 km långa fjällsjön, Burusjön, med stränder, möjlighet att hyra båt eller kanot och ett flertal grillplatser vilket kan bli en skön avslutning på en vandringsdag.

– Nipfjället, en vandringsled på 4 km som i lugn takt tar ungefär 2 timmar att vandra.

– Lillsnipen, en vandringsled på 1,5 km där en kort och lättvandrad topptur ingår. Leden lutar ganska bra uppåt så här får man räkna med att bli varm.

– Städjan, en vandringsled på 6 km i kuperad terräng och med en toppbestigning. Den här vandringen tar ungefär 4 – 5 timmar.